לוח שנה עברי הוא לוח שנה מיוחד מאוד. את השנה בני אדם נוהגים לסדר לפי שתי שיטות עיקריות. שיטה אחת לסידור לוח שנה היא במחזורים לפי הסיבוב של כדור הארץ סביב השמש, זה לוח השנה הגרגוריאני המוכר לנו ומשתמשים בו בכל רחבי העולם.
שיטה נוספת לסידור לוח שנה היא לפי מחזור הסיבוב של הירח סביב כדור הארץ, כמו לדוגמא לוח השנה המוסלמי. לוח השנה העברי הוא מיוחד מאוד משום שהוא לוקח בחשבון גם מחזור הסיבוב של כדור הארץ סביב השמש וגם את סיבוב הירח סביב כדור הארץ, זהו לוח שנה משולב שמשי-ירחי.
מחזוריות החגים
חגים הינם האירועים החשובים ביותר המצוינים בכל לוח שנה עברי. לחגים יש משמעות אדירה עבור כל החברות האנושיות, וכמובן גם עבור החברה הישראלית והיהודית. חגים הם חשובים משום שהם מאחדים משפחות וגם קבוצות אחרות.
ישראל היא אמנם מדינה קטנה, אבל פעמים רבות בני משפחה לא מתראים לאורך תקופות זמן ממושכות יחסית, לעיתים עקב מרחק גיאוגרפי שנוצר, ולעיתים עקב מעבר של אחד או מספר מבני המשפחה לחיות מחוץ לארץ ישראל. החגים מאחדים את המשפחה סביב שולחן החג, ומכאן חשיבותם הגדולה.
מחזוריות שבועית – חשיבות לוח השנה לניהול הזמן לאורך השבוע
לוח שנה הוא דבר חשוב מאוד לצורך ניהול השבוע. לעיתים, לאנשים יש שגרה קבועה שחוזרת על עצמה שבוע לאחר שבוע. עם זאת, יש אנשים רבים שלוח הזמנים שלהם הוא דינמי והם צריכים להתנהל אל מול מציאות משתנה. את ניהול הזמן, הפגישות והמטלות השבועיות רצוי לנהל תוך התחשבות בלוח השנה והאירועים בכל שבוע.
מחזוריות הצומות
אחד הדברים המרכזיים שנהוג לציין בלוח השנה העברי הוא מועדי הצומות. בניגוד לדת האסלאם, לדוגמא, שבה יש צום אחד מרכזי – הרמדאן, שהוא בעצם חודש שלם שבו המאמינים המוסלמים צמים לאורך שעות היום ורשאים לאכול רק בשעות הלילה, בלוח השנה העברי יש מספר ימי צום נפרדים.
ימים אלו מציינים אירועים היסטוריים שונים אבל לא רק. יום כיפור הוא יום הצום העיקרי והוא נחשב ליום הקדוש ביותר בלוח השנה. לצידו יש עוד צומות, כמו צום גדליה או צום תשעה באב.
שמות החודשים
שמות החודשים בלוח השנה העברי לקוחים במקור משמות החודשים שהיו בממלכת בבל. הבבלים היו תרבות שהשפיעה מאוד וגם הושפעה מהתרבות העברית. ניתן לראות שגם בלוח השנה הפרסי, לדוגמא, שמות החודשים דומים מאוד ולעיתים זהים לשמות החודשים שלוח השנה העברי.
הלוח העברי בעידן הדיגיטלי
בעבר, לוח השנה שבו השתמשו רוב האנשים היה לוח שנה פיזי, על גבי נייר. כיום, רוב האנשים עברו להשתמש בלוח שנה דיגיטלי, שלו יש מספר יתרונות על לוח השנה הפיזי. היתרון העיקרי הוא האפשרות לערוך את הלוח ולהוסיף לו מועדים אישיים.