לא מעט אנשים יודעים מהי הדרך לקבלת משכנתא. אבל השאלה היא כמה יודעים איך מבצעים הליך של ביטול משכנתא? ואיך עוברים אותו באופן היעיל ביותר? מדובר בנושא שחשוב לשוחח עליו ולהעלות אותו למודעות. זו הסיבה שבחרנו לכתוב עליו מדריך, כדי שתהיה חשיפה אליו והמודעות תעלה. בשורות הבאות נציין בפניכם את כל הדברים שאתם חייבים לדעת בנושא זה, כך שכדאי שתקראו ותחכימו.
מאיפה המידע שיוצג בפניכם מגיע?
רגע לפני שנעמיק בנושא, חשוב לנו לציין שברגע שנמסר לנו שאנחנו צריכים להרחיב על נושא ביטול המשכנתא, מיד אמרנו שאנחנו לא בקיאים בנושא (בדיוק כמו רבים אחרים), אבל הדבר לא מנע מאתנו לכתוב עליו. בעקבות חוסר הידע שלנו, החלטנו להיפגש עם מומחים בתחום המשכנתאות. נפגשנו עם מומחים שעוסקים בתחומים הבאים:
- יועצי משכנתאות
- יועצים פיננסיים
- כלכלנים
שאלנו אותם את כל השאלות החשובות ביותר והם סייעו לנו להבין את התחום לעומק.
בואו ניגש לעניין – איך מוחקים משכון ומשכנתא?
ביקשנו מהמומחים להסביר לנו איך מבצעים הליך של ביטול משכון. לדבריהם, במקרה שבו לווה פורע את המשכנתא, הבנק צריך לפעול לצורך ביטול של רשימת השעבודים שנרשמו לטובתו כדי להבטיח את ההלוואה. כלומר, על הבנק בעצם לוודא שכל הפעולות שצריכות היו להיעשות כדי למחוק את השעבודים אכן יצאו לפועל. כדי לעשות זאת, הדבר נבדק אל מול שני הגורמים הבאים:
- רשם המשכונות
- לשכת המקרקעין
כך שאם חשבתם לרגע שמדובר בתפקיד שלכם לרדוף אחר הגורמים הללו, אתם יכולים להיות רגועים. הבנק יעשה את העבודה ואתם תוכלו לשבת רגל על רגל.
מה קורה במצבים מיוחדים?
ישנם מצבים שמוגדרים כ"מיוחדים". להלן 2 מהם:
-
הליך גרירה של משכנתא
אם מדובר בגרירה של משכנתא עבור נכס אחר, הבנק צפוי לאפשר מחיקה של השעבוד הקיים. כדי שהדבר יוכל לקרות, על הבנק להעביר את כל המסמכים הנדרשים למחיקת השעבוד ללווה. המומחים שעמם התייעצנו ביקשו להמליץ לכם לבדוק שההליך אכן התבצע. נכון שזו אחריות של הבנק, אבל זו גם אחריות שלכם להיות במעקב
-
במקרה של פטירה
אם אדם נפטר ויש לו ביטוח חיים, הוא בעצם מבטיח לבנק שיהיה מי שישלם את החוב שלו (את הסכום שנותר לתשלום). במקרה שכזה, אם אחד מהלווים הלך לעולמו, כל היתרה של תשלומי המשכנתא צפויים לעבור אל חברת הביטוח. היא זו שצריכה להחזיר את התשלום וברוב המקרים היא עושה זאת תוך תשלום אחד בלבד. אם נאלצתם לבטל משכנתא לאחר פטירה, עליכם להביא לבנק את המסמכים הבאים:
- תעודת פטירה
- מסמך שמציין את סיבת הפטירה
- צילום תעודת זהות של הנפטר
סיכום
עד כאן כל המידע שאתם צריכים לדעת בנוגע לביטול משכנתא באופן יעיל. מאחלים לכם הליך ביטול מהיר וקל.